D.ČAPLOVIČ: Zákon o vojnových sirotách by mal do NRSR znovu predložiť V. Jasaň

26.05.2012 Bratislava

Bratislava 26. mája (TASR) - Zákon o odškodnení vojnových sirôt, ktorý Národná rada SR v prvom čítaní už schválila, ale pre koniec volebného obdobia o ňom už ďalej nerozhodovala, by mal do parlamentu znovu predložiť poslanec Smeru-SD Viliam Jasaň. Pre TASR to dnes na 15. zjazde Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) povedal člen zväzu a minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

"Bol posunutý do druhého čítania a dosť veľkou väčšinou poslancov v Národnej rade. Tento zákon treba znovu predložiť cez poslaneckú iniciatívu do NR SR. Lídrom by mal byť jediný z našej trojice, ktorý ostal v poslaneckom klube, pán Viliam Jasaň," povedal Čaplovič s tým, že zákon by sa mohol dostať na program niektorej z nadchádzajúcich schôdzí zákonodarného zboru.

V minulom volebnom období predložili poslanci strany Smer-SD Dušan Čaplovič, Branislav Ondruš a Viliam Jasaň do NR SR návrh zákona o odškodnení vojnových sirôt a poskytnutí jednorazového finančného príspevku príslušníkom československých zahraničných a spojeneckých armád, ako aj domáceho protifašistického a protinacistického odboja v rokoch 1939-1945. Zákon prešiel do druhého čítania, ďalej sa však v dôsledku skončenia volebného obdobia už nedostal.

Týkal by sa približne ôsmich stoviek ľudí, ktorí by dostali odškodnenie na úrovni vojnových veteránov. "Títo ľudia majú väčšinou už viac ako 70 rokov a postupne odchádzajú. O pár rokov už možno nebude koho odškodniť," uviedol tajomník Ústrednej rady SZPB Roman Hradecký.

"Mal som tri roky, keď nám zobrali otca aj mamu. Udal nás človek, od ktorého otec kúpil dom. Ukrývali sme vtedy Židov, dve rodiny. Otca zabili, mama sa po rokoch vrátila, ušla Nemcom zo Slatiny. Tam ich zatvorili. Dali sme ju hľadať po vojne," spomína člen SZPB Rudolf Václavík, ktorého by sa zákon o odškodnení vojnových sirôt dotýkal. Až do 14 rokov vyrastal v sirotinci. "Nechali nás tam aj potom, ako sa mama našla. Zo svojho dôchodku nás nemohla uživiť," hovorí Václavík, ktorý mal piatich súrodencov. "Ona platila za každého z nás 50 korún a dostávala 270 korún ako dôchodok," dodal.

"Náš zjazd prebieha po ťažkom období, keď sme za tri roky museli pracovať s tromi vládami," povedal predseda SZPB Pavol Sečkár, ktorého dnešný zjazd znovu potvrdil vo funkcii. Dodal, že SZPB má podpísanú dohodu o spolupráci so Smerom-SD, myšlienky boja proti fašizmu sú však nadstranícke. "Túto dohodu sme podpísali v roku 2008." Počas vlády Ivety Radičovej získal zväz od ministerstva vnútra o tretinu menej peňazí ako po iné roky. Podľa Sečkára urobili výrazné úsporné opatrenia, napriek tomu to však nebolo jednoduché obdobie. "Fúrik sme tlačili stále hore kopcom," poznamenal.

"Táto organizácia je pre našu spoločnosť dôležitá. Naša vláda musí veci oproti predchádzajúcej vláde prehodnotiť a tento zväz musí nájsť podporu, či už priamu alebo nepriamu. Smer-SD, ktorý tu zastupujem ako podpredseda, bude nielen rozprávať, ale aj konať," reagoval Dušan Čaplovič. "Takáto organizácia musí v našej spoločnosti riadne fungovať a pomáhať vláde pri riešení úloh výchovy k vlastenectvu a v boji proti šovinizmu, xenofóbii, neonacizmu či neofašizmu," povedal.

Podľa Sečkára sa SZPB stará o vojnových veteránov, po celom Slovensku každoročne organizuje stovky spomienkových podujatí, ale snaží sa aj o čo najväčšiu propagáciu a podporu protifašistických tradícií. "Ak sa nám v roku 2010 podarilo zorganizovať viac ako 200 spomienkových podujatí k Slovenskému národnému povstaniu, tak v roku 2011 to už bolo viac ako 300 podujatí na celom Slovensku. Nielenže sme udržali tradíciu ústredných osláv SNP v Banskej Bystrici vždy 29. augusta, ale opätovne sme dokázali zorganizovať množstvo miestnych a regionálnych podujatí so zameraním na Slovenské národné povstanie," podotkol.

Dodal, že SZPB bol jedným z iniciátorov petície za vrátenie pôvodného názvu Most SNP druhému najstaršiemu bratislavskému mostu. "Rozhodnutie bratislavských poslancov vyjsť tejto iniciatíve v ústrety bolo prijaté naprieč celým politickým spektrom a SZPB ho vysoko oceňuje," podčiarkol Sečkár.

Na medzinárodnej scéne SZPB spolu s partnerskými organizáciami z ďalších európskych štátov protestoval proti udeleniu titulu Hrdina Ukrajiny Stepanovi Banderovi, rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva vo veci Vasilija Kononova v Lotyšsku a proti oslavovaniu nacistických ozbrojených jednotiek Waffen SS v Litve. "Spolu s predsedníctvom Českého zväzu bojovníkov za slobodu sme prijali spoločné vyhlásenie o nebezpečenstve narastajúcich prejavov neonacizmu a neofašizmu v Európe," uzavrel Sečkár.
 

Vyberte región